Laman

SHEBBIE's - berterima kasih!

DUNIA SHEBBIE...!

semoga semua yg shebbie usahakan di sini dapat memberikan sesuatu kebaikan buat diri kalian yg sudi mengunjungi blog shebbie yg sangat simple nie...shebbie akan mencuba sebaik mungkin untuk berkongsi segala yg shebbie ada & tahu...semoga diberkati hendaknya...insyaAllah...

subscribe dunia shebbie

Add to Google Reader or Homepage

SHEBBIE's - nak tahu ke?

Foto saya
...happy...happy...happy...

Kamis, 21 April 2011

Alahai shebbie...!

~~~apalah agaknya rutin harian seorang wanita seperti shebbie nie kan? kadang-kadang sibuk...kadang-kadang tak laaa sibuk cumanya buat-buat sibuk jew...hehehehe...apa kata orang tu 'selenge' jew...tahu ke apa tu 'selenge'...ermmm...pikirlah sendiri...hahahahaha...~~~

***ahaks! inilah 'exclusively' memori shebbie di zaman persekolahan yg ingin dikongsi bersama...itupun kalu sudi leee...

- kenakalan waktu nie memang yg teramat tak dapat nak dikatakan & kalu boleh tak mahu laaa gitu2 lagi...hehehehe...nakal-nakal shebbie tak laaa menyusahkan orang lain tapi adalah sikit-sikit kot yea...hehehehe...

- yg duduk di kerusi membelakangkan kamera tu laaa shebbie sdg mengauta apa tak plak ingat hehehehe...depannya tu si salmiah meon hilang tak dapat di kesan sementara waktu nie...yg dok ateh mejo tu si intan namanya hasliza...sebelahnya pula si salmizah sekampung dgn intan...ermmm...semua memori nie masih tersimpan nanti shebbie kongsi satu persatu yea...

- tapi kan yg best tu shebbie baru saja ketemu dgn depa nie itu pun melalui fb laman sosial yg boleh buat kita tersasar...eishh..mcm menembak plak yea....adehhhh...

- kalu di lihat berita terbaru anak si intan yg dok ateh mejo tu score 10A's tu...berkat mama dia dok ateh mejo kot yo...hahahahaha...alhamdulillah anak2 leee penyambung kejayaan si orang tua...
 ***apa-apa pung meh leee layan dulu video clip yg shebbie 'created' khas utk menyedarkan dari mana kita datang...apa orang tua kita suka ke...benci ke...gembira ke...sedih ke...bila melahirkan kita ke dunia nie...ada macam-macamkan perasaan seseorang ibu waktu melahirkan...ermmm...layannnnn.
...
 

***ada satu peristiwa semasa di sekolah dulu yg nak shebbie kongsikan bersama di mana shebbie langsung tak boleh melupakannya sehayat ini betapa buruknya perlakuan seorang guru yg cemburu akan anak muridnya...hehehehe...***

-waktu itu kami semua ada latihan bola jaring orang putih sebut 'nettball' di padang sekolah...ketika kami sibuk nak baling bola ke sape-sape yg 'free' dari halangan pihak lawan...shebbie memanggil nama seorang kawan shebbie yg bernama 'salviah' dgn nama manjanya 'nick name' 'awie'...sejurus itu kedengaran wisel dibunyikan oleh 'coach' cikgu tu laaaa...& permainan terberhenti seketika & dgn marah-marah beliau meminta shebbie mengikutnya ke bilik guru...ermmm...???

- nak tahu kenapa ke? hehehehe...tungguuuuuu...biarlah suspeng sket kan... tak best leeee kalu tak ada unsur suspens...adehhhh...

- nanti shebbie sambung yea...sabar laaaa...hehehehe...bukan ke sabar itu separuh dari iman...





 ***masih setia ke tuuu...ermmm...pasti mahu tahu kan akan sambungan citer di atas...
- shebbie tak nak ikut pung cikgu tu & arahan dia pung shebbie 'ignore' jew...masa tu masih berdarah muda jadi hilang atau tiada adab sopan hehehehe...

- shebbie ingat akan senyap begitu jew kes tu rupa-rupanya masih panas lagi...fuhhhh...Penolong Ketua datang ke kelas shebbie panggil ikut beliau ke biliknya...plak daaaa...adehhhh....

- dengan segera shebbie pung ikut leee...dgn kasut 'wedges' zaman dulu terkedek-kedek cikgu tu jalan hehehehe...shebbie ikut sambil memikirkan apakah masalah sebenarnya...

- sampai saja di bilik cikgu tu pung suruh shebbie berdiri hampir dgn meja...lantas diajukan pertanyaan apa yg shebbie buat di padang hari tsb...shebbie jawab ada latihan bola jaring & dengan rotan di tangan, beliau meninggikan suaranya "apa kamu jerit kawan kamu di padang tadi?"
- shebbie terpinga-pinga tak faham apa yg dimaksudkan...ermmmm...dlm diam itu cikgu tu pung menyatakan shebbie adalah murid yg sangat kurang ajar, tidak menghormati guru...uikkkk???
- dengan beraninya shebbie yg berasa tergugat menanyakannya "apakah maksud cikgu kata saya kurang ajar?"

- jawabnya "kamu menyebut 'BABI!' ...." 
- ahaks! shebbie murid yg teraniaya...bila masa leee shebbie menyebutnya...adehhhh...terungkai persoalan setelah cikgu yg membuat tuduhan masuk memberikan penerangan & di sini shebbie bertengkar plak dgn cikgu...beliau bermati-matian menyatakan telinganya tidak pekak!!!
- bagaimanakah kesudahan memori nie kawan2? ermmmm...rasanya ramai yg tahu kan kalu tahu laaa...hehehehe...itulah yea...shebbie tetap di denda!!!
- okay laaa...meh kita layan perut yg dah berbunyi nie haaaa...shebbie nak masak nasi berlaukkan kari 'chicken drumet with yellow potatoe'...huuuuu...sangat menyelerakan...
gambar betul tak sempat upload nie dari google jew...


>>>RESEPInya....

1 bungkus drumet yg boleh di beli di kedai AYAMAS (direndam dgn garam sekejap)
6 biji kentang kuning di potong empat atau dua ikut suka (rendam dgn garam sekejap)
30 tangkai cili kering di potong...direndam...di 'blend'
sebesar ibu jari halia dihiris halus
4 biji bawang putih dihiris juga
6 biji bawang merah dihiris
1 btg kayu manis
3 keping bunga lawang
sedikit minyak utk menumis (pastikan mencukupi agar cili & rempah btl2 masak
sekepal asam jawa diperah pekat2
1 peket rempah kari daging@ayam pedas (apa2 brand pun boleyyyy)
2 cawan santan pekat atau yg 1kg siap tu
2 cawan air


CARA-CARA MEMASAK;

- panaskan minyak...sudah panas masukkan kayu manis, bunga lawang. bawang putih, bawang kecil...
- sudah kekuningan masukkan pula cili blend & rempah tadi...dikacau tumis hingga garing...masak...
- setelah garing masukkan kentang...kacau lagi bagi rata selama 2 minit...
- agak2 dah setengah masak masukkan pula drumet ayam tadi...kacau jgn bagi hangus!
- setelah air ayam tadi sudah turun masukkan air secawan & biarkan mendidih seketika...
- setelah mendidih masukkan 2 cawan santan pekat...di kacau bagi rata
- sudah rata masukkan air asam jawa pekat tadi & dikacau lagi...
- masukkan garam...& rasa masinnya...
- tambah sedikit atau secawan air lagi kalu terlalu pekat kuahnya...

***SELAMAT mencubaaaaa....ermmmm...cari roti bagi yg berdiet...hehehehe





1 komentar: