Halaman

SHEBBIE's - berterima kasih!

DUNIA SHEBBIE...!

Berkongsi minat dan hobi bersama SHEBBIE 😀

subscribe dunia shebbie

Add to Google Reader or Homepage

SHEBBIE's - nak tahu ke?

Foto saya
...happy...happy...happy...

Sabtu, 14 Mei 2011

LETIH tapi bahagia...!

- minggu nie memang sangat mendugakan jadual shebbie...rutin harian berubah seketika...kulit pun menjadi gelap dek cuaca yg sangat panassss...! rentung juga jadinya hehehehehe...

 - memenuhi tempahan sahabat utk menceriakan majlis mereka memang sangat mengujakan shebbie kerana minat sangat dalam dunia masakan nie...suka sangat cumanya badan pun ikut naik leee....hehehehehe


- macam-macam jenis masakan yg di sukai dan ditempah...seronok juga kan bila kita dapat memenuhi selera mereka yg menginginkannya...apa lagi...

- hari nie shebbie nak berkongsi sedikit resepi pindang kerang pucuk ubi...ala-ala shebbie leeee...minggu depan shebbie perlu masak untuk gang motor besar tetamu kepada anak seorang Datin nie...dia nie minat betul masakan kampung...ermmm...

inilah pindang kerang pucuk ubi ala-ala shebbie
RESEPI ;

1 kg kerang yg sudah berkopek atau;
3 kg kerang yg masih segar (di celup2 dlm air panas mendidih jgn direbus nanti hilang manis!)
3 batang serai yg gemuk2 tu yea muda sket jgn tua...(di ketuk boleh...dihiris pun boleh!)
6 helai daun limau purut (dihiris lagi sedap kalu x sempat campak jew!)
3 keping asam keping kalu besar2 yea...
1 bakul kecil cili api kg kalu nak sedap & pedas...kalu x hok Thai pun boleh...
***nak cantik campurkan 15 biji cili api merah
1 kg santan pekat nak lebih lagi sedap
secekak pucuk ubi yg muda2 tu yea...
3 biji bawang putih di blend halus
2 biji bawang besar di blend juga
2 helai daun kunyit yg muda juga...(dihiris pun boleh...dikoyak2 pun boleh...!)
3 sudu kecil serbuk kunyit atau 2 ulas kunyit hidup yg sebesar ibu jari


CARA-CARA;

- panaskan minyak sedikit di kuali...cukup untuk menumis yea...
- sudah agak panas masukkan bawang2 yg sudah di blend tadi...tumis hingga wangi baunya...
- masukkan cili api yg sudah di blend juga tadi...hingga kekuningan bukan hangus yea...!
- masukkan santan...serai...pucuk ubi...daun kunyit...asam keping...kacau jgn pecah minyak...
- agak-agak sudah pekat santan tu mcm berkrim tu masukkan kerang...daun limau purut
- kacau sehingga kering ...ikut suka nak basah2 ke...kering2 ke...
- masukkan garam ikut tahap masin yg anda suka...





***APA tunggu lagi...cuba laaaa....sedap di makan dengan roti...ermmm....

Tidak ada komentar:

Posting Komentar