hari nie shebbie nak berkongsi pula resepi berbuka puasa untuk hari ke dua...hehehe...tukar selera pula...bukan apa rasa jemu plak asyik makan nasi jew pada hari-hari biasa tu...ermmm...kali nie sangat mudah untuk menyediakannya,,,lebih kurang 1/2 jam siap...haaaa!
BAHAN-BAHANNYA;
1 peket mee kuning - dicuci &ditoskan
***(kalu boleh keluaran orang kita yea)
***untuk 6 orang makan
daging lembu sebesar tapak tangan - dihiris nipis atau kiub digaulkan garam
kepingan ayam alaaa macam 'keel' tu ke dipotong kiub digaulkan garam
4 ekor sotong sederhana besar di potong ala2 cincin tu...dihiris panjang pun ok gak...!
12 ekor udang sederhana besar digunting kepalanya - dapat leee 2 ekor seorang hehehe
2 keping kepingan kek ikan - kalu mahu yea...dihiris sederhana tebal jgn nipis sangat...!
***pastikan yang HALAL juga...
10 biji bebola ikan dibelah dua - kalu mahu juga...!
***pastikan yang HALAL juga...
4 ulas bawang putih diketuk
6 biji cili padi diketuk sedikit- nak pedas tambah lagi...!
1 senduk kecil cili blend - nak pedas hanya tambahkan saja
1 peket putik jagung dipotong serong
1 batang carrot di potong bulat buat leee bentuk munge2 tu pasti cantik...!
1 biji lada benggala atau cameron tu dipotong memanjang - lagi cantik kalu warna merah tu...!
1 apa yea nak sebut bunga kobis tu di potong sederhana kecil yea...
8 keping cendawan direndam air panas (kalu suka!)
1 biji tomato di belah 4 yea...
1 biji tomato di belah 4 yea...
3 tangkai sawi - nak sedap sawi jepun...!
1 ikat daun sup & daun bawang dihiris halus ala2 bunga rampai baaa...!
sedikit bawang goreng buat tabur atas mee bila dah siap nanti...!
3 sudu besar kicap cair - fungsi memasinkan ganti garam
4 sudu besar sos tiram - ini juga sudah berasa masin
2 sudu besar sos ikan dari Thai - yang HALAL...!
4 sudu besar kicap pekat bagi menghitamkan kuahnya
stok ayam kalu ada yea - kalu xdek tu ganti dengan kiub ayam maggie atau sewaktu dengannya...!
2 cawan air - kalu xdek stok ayam tambah air jadi 3 cawan
sekepal asam jawa campur air cair sket
***(dibubuh kalu xdek cili jeruk - kalu ada jangan guna air asam)
4 sudu besar tepung jagung dibancuh denagn air sebanyak 2 cawan ***tujuan memekatkan kuah
minyak masak secukupnya
CARA-CARAnya ;
panaskan minyak secukupnya jangan tak panas yea nanti tak 'kick' tak bau aroma tumisan hehehe
sudah panas tumiskan bawang putih dan cili padi hingga kekuningan
masukkan daging juga ayam kacau dan tunggu agak2 empuk yea
masukkan pula sotong juga udang...tunggu hingga air sotong udang nie keluar dan menghasilkan kuah sedikit
masukkan kek ikan juga bebola ikan tadi...kacau hingga rata...
masukkan sayur2an yang telah di hiris ke di potong ke tuuu....
***sayur nie ikut anda leee apa mahunya...kobis bulat tu pun boleh kobis bunga pun boleh haish!pokoknya ikut selera kalian leee...ada yg suka taugeh juga tuuu...tapi shebbie tak suka kerana taugeh tu akan menghasilkan rasa pahit sedikit di kuahnya itu pun kalu mahu masukkan di akhir sekali agar tak layu taugehnya!
tuangkan stok ayam atau air paip tu...hehehe
masukkan segala kicap-micap tu...sos tiram dan sebagainya...tunggu hingga mendidih
masukkan tepung jagung yang sudah digaul air tadi...tunggu pekat dan padamkan api...
maaf! mee nie beku sket tapi bila dah tuang kuah pasti kembang juga hehehe |
CILI JERUK
10 biji cili hijau di potong serong
***dicelur air panas
***masukkan ke dalam botol kaca
***tuangkan cuka makan separas cili tu & dan siap untuk dimakan bersama mee hailam atau apa juga!
10 biji cili hijau di potong serong
***dicelur air panas
***masukkan ke dalam botol kaca
***tuangkan cuka makan separas cili tu & dan siap untuk dimakan bersama mee hailam atau apa juga!
***SELAMAT MENCUBA***
Tidak ada komentar:
Posting Komentar