Laman

SHEBBIE's - berterima kasih!

DUNIA SHEBBIE...!

semoga semua yg shebbie usahakan di sini dapat memberikan sesuatu kebaikan buat diri kalian yg sudi mengunjungi blog shebbie yg sangat simple nie...shebbie akan mencuba sebaik mungkin untuk berkongsi segala yg shebbie ada & tahu...semoga diberkati hendaknya...insyaAllah...

subscribe dunia shebbie

Add to Google Reader or Homepage

SHEBBIE's - nak tahu ke?

Foto saya
...happy...happy...happy...

Rabu, 03 Agustus 2011

KARI KEPALA IKAN MERAH

***MENU HARI PERTAMA BUKA PUASA***




hari nie shebbie nak share dgn you all menu buka puasa hari pertama...hehehe...mudah jew klau nak buat mana tau kan terbuka plak selera nak buka menu yang sama...bukan apa macam biasa...'sharing is caring' ....

                                         
KARI KEPALA DAN BADAN IKAN MERAH...hehehe


BAHAN-BAHANNYA ;

1 ekor ikan merah jenis lembut yea potong serong dan kepala dibelah dua diperap garam sket
10 sudu besar serbuk kari ikan digaul dgn sedikit air
6 senduk cili kering yang sudah di blend kering jgn blend dgn air
1 btg kayu manis
2 biji bunga lawang
10 butir buah pelaga
1 sudu teh biji sawi
6 biji buah keras diblend halus
4 ulas bawang putih dicincang
2 biji bawang besar dihiris halus memanjang
halia sebesar ibu jari dihiris jejari
10 biji kacang bendi
2 biji tomato dipotong dua
minyak secukupnya utk menumis
1/2 cawan air asam jawa cair sket
2 cawan santan pekat
2 cawan air
garam secukup rasa


CARA-CARA MEMASAK KARI nie...

- panaskan minyak secukupnya agar cili dan rempah masak tidak maung 
- tumis kayu manis, bunga lawang, biji sawi, buah pelaga. bawang putih...bawang besar...halia hingga kekuningan
- masukkan cili blend tumis hingga garing dan masukkan rempah di tumis hingga pecah minyak
- masukkan ikan di gaul rata sekejap
- masukkan santan pekat tadi dan air juga air asam jawa
- masukkan bendi
- biarkan ia mendidih dan kuah agak kemerahan
- masukkan tomato 
- masukkan garam dan rasa
- boleh dihidangkan panas....fuhhhh




                        

                                        



SAYUR KOBIS BULAT GORENG;

1/2 potong kobis bulat di hiris memanjang tak kasar tak halus
1 biji carrot di potong panjang halus sket
sedikit ikan bilis
3 ulas bawang putih dicincang
4 ulas bawang besar dihiris memanjang
1 biji telur ayam
4 biji cili padi dihiris serong

CARA-CARAnya;

- panaskan minyak
- tumiskan ikan bilis...bawang putih...bawang besar...hingga kekuningan
- masukkan kobis dan carrot biarkan layu seketika tapi masih rangup lagi tau jgn lembek!
- masukkan cili padi
- masukkan telur dan kacau agar ia menyaluti kobis tu...nampak cantik gitu
- masukkan garam secukup rasa dan angkat...






SAMBAL BELACAN ala2 shebbie;




SAMBAL BELACAN ala2 shebbie;

4 biji cili merah
6 biji cili padi
belacan lbh krg leee agak2...separuh wang seringgit
garam secukup rasa
1/2 sudu teh gula
2 biji limau nipis ***

***blend kesemua tu tanpa air angkat dan perhakan limau nipis rasa masamnya...







TELUR MASIN
- cuci telur bersih dari tanah liat hitam tu...rebus dan sejukkan baru boleh dipotong


***SELAMAT MENCUBA***

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar