Halaman

SHEBBIE's - berterima kasih!

DUNIA SHEBBIE...!

Berkongsi minat dan hobi bersama SHEBBIE 😀

subscribe dunia shebbie

Add to Google Reader or Homepage

SHEBBIE's - nak tahu ke?

Foto saya
...happy...happy...happy...

Jumat, 09 Agustus 2013

HARI RAYA AIDILFITRI 2013

assalam semua sahabat yang jauh dan dekat...

"SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI serta MAAF ZAHIR & BATIN (mana tahu ada pernah rasa dengki dan iri pula heee... heee... heee... )"

tahun nie shebbie sekeluarga menyambut hari raya dengan penuh sederhana begitu juga berpuasa di bulan Ramadhan... cukup sederhana dan "humble"...

untuk mengurangkan rasa sedih dan pelbagai rasa... kami pun singgah di pizaa hut... makan dan minum di sana heee... ***tak pernah buat laaa perangai nie semenjak mula bernikah heee heee heee...

apa pun rendang tetap dimasak buat jamu di pagi raya... itu pun rendang ayam saja... jam 03:00 pagi baru mula tung tang tung tang... semua ini gara-gara mahu menyertai acara lelongan kuih raya... alhamdulillah rezeki pembuat kuih tetap ada... habis juga jualan kuih raya... hanya bawa balik sample saja... cuma paling menyentap kuih "telinga keling" dan "kuih siput" agak kurang sambutan dan rosak... ini semua pengajaran buat shebbie sendiri... harus memikirkan cara yang paling terbaik... maafkan kak shebbie along Jamilah... mungkin kita boleh mencuba lagi... PEACE!!!

macam biasa bukanlah shebbie kalu tidak berkongsi resepi kan... kan... kan... ini kali laaa shebbie ingin berkongsi resepi yang memang kali pertama membuatnya dan sangat menjadi... enak dan terbaik!!!

AIS KRIM CHOCO CRUNCH
***raya pertama bikin nie... heee

BAHAN-BAHANNYA:

1 tin susu pekat
1 tin susu cair
2 biji telur ayam gred A
2 sudu besar ovalette ***HALAL!
1 botol kecil serbuk koko
1 tin air suam ***guna tin susu

CARA-CARANYA :

masukkan kesemua bahan di atas ke dalam mangkuk adunan dan guna mixer berdiri bukan tangan...

tetapkan butang kelajuan sederhana terlebih dahulu selama 5 minit... bagi mesra rakyat katanya... heee

setelah itu tetapkan butang kelajuan paling maksimum selama 15 minit atau sehingga adunan cukup kembang dan berkilat... menyinari anak mata kita... fuhhh... berhati-hati naaa kerna adunan naik sehingga 3x ganda boleh melimpah ruah naaa...

setelah selesai... sediakan bekas buat membekukan aiskrim... tuang dan taburkan apa saja yang diingini... masuk dan bekukan selama 4 jam...

haaa... inilah hasilnya...

ermmm... sungguh lembut teksturnya... tidak berapa manis... untuk lebih sedap... apa lagi...?! taburkan koko crunch keee... cornflakes keee... dan seumpamanya... yummy... yummy... yummy...!!!

selamat mencuba & PEACE!!!

Tidak ada komentar:

Posting Komentar